הדחקה רגשית והחוק השלישי של ניוטון

ק' הגיע אלי כדי לטפל בהתפרצויות זעם שהיו לו.

בפגישה הראשונה שלנו הוא סיפר על עצמו והעיד על עצמו שהוא אדם מאוד רגוע ומגיב לרוב באדיבות, רק שלפעמים קורה והוא מתפרץ בזעם בלתי נשלט לתחושתו.

תוך כדי השיחה ביררתי איתו שני דברים, הראשון מה קורה לו לאחר שהוא מתפרץ והשני, האם באופן רגיל ויום יומי, כשקורה לו משהו שמעלה בו רגשות לא נעימים, הוא משתף מישהו ברגשות האלו.

לדבריו אחרי שהוא מתפרץ הוא מרגיש בושה ואשמה וגם כאילו הוא איבד את עצמו ולשאלה על שיתוף רגשות הוא ענה שאין לו צורך לשתף כי הוא יודע להדחיק את הרגשות האלו והם עוברים לו.

מהתשובות של ק' הבנתי שני דברים: 

יש ל–ק' הזדהות חזקה עם הרוגע שלו וכשהוא מתפרץ הוא למעשה מאבד את הזהות הזו ובכך הוא כאילו מאבד את עצמו (על זהויות אני אכתוב בפוסט אחר).

הדבר השני הוא שההתפרצויות של ק' נובעות מהדחקה רגשית וקושי להביע רגשות, בעיקר אם אלו רגשות לא נעימים.

בפגישה הבאה שאלתי את ק' אם הוא מכיר את החוק השלישי של ניוטון והוא השיב בחיוב.

בגדול, החוק השלישי של ניוטון נקרא גם "חוק הפעולה והתגובה" ומה שהוא אומר זה שכשגוף אחד מפעיל כוח על גוף אחר, הגוף השני יפעיל את אותו כוח שווה בגודלו והפוך בכיוונו על הגוף הראשון.

למשל, אם נדחוף קיר אז הקיר ידחוף אותנו חזרה באותו כוח אבל בכיוון נגדי.

הסברתי לק' שככה זה עם רגשות, אם אנחנו דוחקים אותם הם למעשה יפעילו בחזרה כוח באותה עוצמה אבל בכיוון נגדי.

ההשלכה של זה היא שככל שנדחיק יותר, כך הרגשות יפעילו יותר כוח בכיוון הנגדי ובסופו של דבר, ברגע בו לא נשים לב או שהכוח הנגדי יהיה גדול יותר מהכוח בו אנחנו מדחיקים, אותם רגשות מודחקים יתפרצו ומה שיקרה הוא התפרצות זעם.

לאחר זמן מה בו הדימוי חלחל אצל ק', הוא אמר לי שאם הוא מבין נכון את הדימוי, אז בכדי למנוע את התפרצויות הזעם שלו כל מה שהוא צריך לעשות זה לשתף את הרגשות הלא נעימים שעולים בו מכל מני סיטואציות בחיים?

עניתי לו שזה חלק מהפתרון ועכשיו אנחנו צריכים למצוא את הסיבה בגללה קשה לו לשתף ברגשות ולשחרר אותה ולמצוא דרך בה יהיה לו קל לשתף את רגשותיו.

את נושא ההדחקה הרגשית אני פוגש לא פעם בקליניקה.

הרבה מאיתנו, בגלל כל מני סיבות, לומדים לא לשתף ברגשותינו ולהדחיק אותם.

ההדחקה הזו יכולה לגרום לכל מני התנהגויות לא רצויות (כמו התפרצויות כעס) ולתופעות פיזיות ומחלות (התקפי לב, בעיות במערכת העיכול, בעיות שינה ועוד).

אנחנו יכולים למצוא כל מני דרכים בהן נוכל לפרוק את הרגשות האלו.

אפשר למצוא חבר טוב שאנחנו סומכים עליו, אפשר לעשות פעילות גופנית שיכולה לעזור, תרגול מיינדפולנס ומדיטציה מאוד עוזרים לכך או להיפגש עם איש מקצוע ולהיעזר בו למצוא את הדרך המתאימה עבורכם ולמצוא את הגורם להדחקה ולהשתחרר ממנו.

איל

עוד סיפורים